5 výhod konzumácie paradajok

0

Počas letnej sezóny som priam posadnutá čerstvou zeleninou a ovocím zo záhrady. Chutí mi asi naozaj všetko, čo sa v našich končinách pestuje. Avšak úplne najviac moje chuťové poháriky dokážu uspokojiť paradajky! Tieto bojovníčky proti rakovine majú aj ďalšie zdraviu prospešné výhody, aké?

Pomaličky tu máme koniec leta a moje balkónové paradajku sú v plnej sile. Používam ich asi ku všetkému (teda ak sa tam chuťou aspoň trošku hodia), alebo ich jedávam iba tak samotné. Naše spoločné začiatky siahajú až do mojich mladíckych čias, keď sme chodili k babke na letné prázdniny. Slnkom vyhriata sladučká paradajka odtrhnutá k mastnému krajcu chleba bol môj najobľúbenejší olovrant :-)

5 zdraviu prospešných výhod jedenia paradajok:

1. Vysoký obsah antioxidantov

Paradajka má vysoký obsah vitamínov A a C. To znamená, že je plná antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji s voľnými radikálmi (ktoré môžu viesť k zápalu a rôznym ochoreniam). Zvyšujú odolnosť organizmu! Najlepšie je konzumovať paradajky surové.

2. Bojovníčka s rakovinou a srdcovými ochoreniami

Okrem dodávania bielkovín a vlákniny, je paradajka tiež dobrým zdrojom lykopénu a beta-karoténu a pomáha v boji s rakovinou (najmä hrubého čreva a prostaty) a so srdcovými ochoreniami. Lykopén je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu. Avšak zo stravy ho organizmus dokáže vstrebať iba ak prejde tepelnou úpravou. Preto je napríklad paradajkový pretlak bohatší na obsah lykopénu ako čerstvá paradajková šťava.

3. Nízkokalorická potravina

Paradajka je nízkokalorická potravina, takže vám dokáže pomôcť aj v procese chudnutia. Taká stredná paradajka má len cca 22 kalórií. Kľudne ich preto pridajte k vašej zdravej strave a k cvičeniu, určite vám nijako neuškodia a nepridajú na váhe.

4. Anti-starnutie

A opäť antioxidant lykopén. Známy je totiž aj jeho „proti-stárnuci“ účinok. Lykopén pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením. S vysokým obsahom vitamínov K a A paradajka pomáha predchádzať osteoporóze, udržiava zdravú pokožku, vlasy, oči a silné kosti a zuby.

5. Ako vravím, hodia sa skoro do všetkého

10 spôsobov (ktoré ma v tejto chvíli napadli), kde paradajku použiť:

  • omáčky
  • domáci kečup
  • ratatouille
  • šaláty
  • paradajková polievka
  • plnené paradajky
  • pizza
  • pečené paradajky
  • šťavy z paradajok
  • bruschetty a iné predjedlá

Tešíme sa na vaše recepty z paradajok/s paradajkami :-) Zasielajte nám ich na info@zelenejablko.sk

Foto: shutterstock.com


Komentáre

Pridaj svoj komentár

shutterstock_201745592

Zásobník plný zdravého životného štýlu

Tvoríme pre vás články, rozhovory a seriály o cvičení a stravovaní. 

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť