Prírodné sladidlo, ktoré posilní vašu imunitu i odbúra nadbytočné tuky. Vhodné pre diabetikov!

0

Agáve je svetovo veľmi uznávaná a obľúbená rastlina. Asi preto, že sa z nej vyrába tequila :-). Nektár z agáve sa už tisíce rokov používa ako prísada do jedál a nápojov. Výhodu, ktorú mi nedá nespomenúť hneď na začiatku je vysoký obsah fruktózy, a preto aj nízky glykemický index – takže vhodné pre diabetikov.  

Už starí Aztékovia označovali agáve rastlinu ako dar od bohov. Nektár z nej používali na aromatizáciu potravín a nápojov. Dnes, vzhľadom na zvýšené povedomie o mnohých prospešných vlastnostiach agáve nektáru, sa stáva prednostným sladidlom. Posilní vašu imunitu, odbúra nadbytočné tuky a dokonca rýchlejšie lieči rany.

Zdravá, prírodná náhrada cukru.

Odkiaľ agáve pochádza ?

Agáve (tak ako tequila :-)) pochádza z Mexika. Veľmi dobre sa týmto rastlinám darí v sopečných pôdach, ale v súčasnosti ich nájdete v rôznych kútoch sveta – dokonca aj v Európe. Niekde som sa dočítala, že u nás by sme ju mohli poznať ako okrasnú bytovú rastlinu pod názvom „svokrine jazyky“ – i keď tie nie sú vždy sladkej príchute (túto poznámku som si žiaľ nevedela odpustiť).

Údajne existuje asi 400 druhov agáve v rôznych farbách a veľkostiach. Tieto sukulenty sa svojim vzhľadom podobajú známemu Aloe Vera, kaktusom alebo jukám. Najviac im prospieva pražiace slnko a sopečná pôda bohatá na živiny. Avšak vypestovať si ju môžete aj doma (geografické upresnenie – Slovenská republika).


Mohlo by vás tiež zaujímať: Meradlo vplyvu potravín na zdravie – glykemický index


Agáve obsahuje množstvo vápnika, železa, horčíka a draslíka.

Pestovanie agáve v domácom prostredí

Áno, táto rastlina sa dá vypestovať aj v domácom prostredí európskeho kontinentu. Agáve radíme medzi vytrvalé rastliny, ktoré potrebujú veľký prísun slnka. Takže ak máte v byte alebo vonku na záhradke miesto, kam sa dostane veľké množstvo slnečných lúčov, tak si túto vznešenú a obdivuhodnú rastlinu môžete vypestovať aj doma. Nie je veľmi náročná na starostlivosť. Najviac vyhovujúce pre ňu je suché a teplé prostredie. V lete samozrejme treba pravidelne polievať. Naopak však v zime, počas prezimovania na svetlom mieste s teplotou okolo 5 – 10°C, nemusíte vôbec.

Dostať ju v podobe šťavy, sirupu, gélu alebo si ju jednoducho vypestujte doma na záhradke.

Foto: www.wikipedia.org


Komentáre

Pridaj svoj komentár

shutterstock_201745592

Zásobník plný zdravého životného štýlu

Tvoríme pre vás články, rozhovory a seriály o cvičení a stravovaní. 

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť