Čierna soľ pre pevné nechty a lepšie trávenie

0

Čierna soľ ma potešila. Pre jej 100% prírodnosť bez pridaných látok, pre obsah železa, ktoré si musím strážiť a pre jej chuť po vajíčkach.

V čom je čierna soľ iná?

O solení vo všeobecnosti sme si už povedali toho viac (pozri link TU), prejdem teda hneď k tomuto druhu  soli známej ako KALA NAMAK alebo SANCHAL. Pochádza z oblasti Himalájí, bežne sa používa v oblasti Indie, Pakistanu a ďalších Ázijských krajinách. Hovoríme jej čierna soľ, hoci farba po zomletí je ružovo-šedá.

Čierna soľ obsahuje 97%-98% chloridu sodného v prirodzenej forme, ktorý tvorí slanú chuť. Železo a ďalšie minerály spôsobujú zafarbenie a z rôznych sultátov a sulfidov spomeniem hydrogén sulfid, ktorý dáva čiernej soli charakteristickú vôňu a chuť po vajíčkach.  Hydrogén sulfid je vo zvýšenom množstve toxický, avšak v mikro-množstvách v čiernej soli je zdraviu neškodný. Čierna soľ obsahuje aj síru, ktorá je dôležitou súčasťou každej našej bunky, je základnou zložkou bielkovín a podporuje ich správnu syntézu. Síra sa označuje aj ako minerál krásy, zabezpečuje zdravie vlasov, nechtov, dodáva im lesk a zabraňuje lámavosti. Stará sa o hydratáciu pokožky.

Himalájska čierna soľ sa vyrába aj synteticky a podobá sa na jej tradičnú formu, ale obsahuje menej prirodzených minerálov. Obsah sodíka v umelo vyrobenej forme je takmer rovnaký tomu, ako má bežná kuchynská soľ. Ja dávam prednosť nerafinovanej.

Čierna soľ a potenciálne zdravotné benefity

Podľa poznatkov ajurvédskej medicíny pôsobí priaznivo:

  • pri tráviacich problémoch a nafukovaní
  • pri pálení žáhy
  • napomáha tvorbe žalúdočných štiav
  • pri problémoch s vysokým krvným tlakom (pre nižší obsah sodíka)
  • zlepšuje zrak
  • obsahuje síru, ktorá pomáha pri potiažach s pleťou, vlasmi a nechtami

Využíva sa nielen v kuchyni, ale je výborná aj na vonkajšie použitie. Ideálna je pri vykonávaní techniky Jala Neti – táto jednoduchá očista nosa ja zasa výborný pomocník pri jesenných prechladnutiach. Viac o nej sa dočítate TU.

Čierna soľ a konkrétne použitie v kuchyni

Vegáni ju často využívajú ako prísadu v jedlách, kde chcú pridať arómu vajíčok. Pridáva sa často do indických jedál, polievok, v studenej kuchyni do šalátov, dipov, výborná je  do nátierok. Napríklad silken tofu + trocha kurkumy + čierna soľ = výborná “vajíčková” nátierka. Alebo jednoducho vidličkou roztlačené avokádo zmiešané s čiernou soľou je rýchla možnosť, čo pripraviť na raňajky.

Pri varení pridajte čiernu soľ až tesne ku koncu varenia, aby sa zachovalo čo najviac užitočných látok.

info: livestrong.com

foto: redakcia


Komentáre

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť