Čo potrebujete vedieť kým si kúpite odšťavovač?

1

Ktorý odšťavovač je pre Vás ten najlepší? Záleží to od toho, ako často odšťavujete, čo všetko chcete odšťavovať a koľko peňazí by ste chceli do tohoto pomocníka investovať. Odšťavovače delíme do 3 hlavných skupín:

  1. Odstredivé
  2. Slimačie (šnekové)
  3. Dvojhriadeľové

1. Odstredivé odšťavovače:

Ich hlavnou súčasťou je odstredivka, nože ktoré zeleninu nastrúhajú a sitko otáčajúce sa veľkou rýchlosťou, cez ktoré odteká šťava.

  • Šťava je menej kvalitná lebo je vystavená procesu oxidácie, ovocie a zelenina sa rozprskne na malé kvapôčky a väčšina vitamínov a enzýmov hneď zoxiduje
  • Proces odšťavovanie je rýchly, takže pri tom strávite minimum času
  • Sitko sa umýva pomerne náročne
  • Listovú zeleninu, drobné bobuľky a bylinky neodšťaví
  • Ale ak chcete odšťavovať hlavne väčšie kúsky plodov ako mrkvu, červenú repu, jablká, jahody… na to je postačujúci. Výťažnosť štiav je pri tých kvalitnejších už porovnateľná so slimačími (šnekovými).
  • Cenovo začínajú na cca polovičnej úrovni v porovnaní so šnekovými

Ak neplánujete každodenné odšťavovanie, základom vašich štiav sú väčšie plody (mrkva, repa, jablká, hrušky, jahody, stonkový zeler…) a šťavy sú pre vás viac chutný doplnok než základná zložka stravy, potom vám dobre poslúži aj odstredivý odšťavovač.

2. Slimačie (šnekové):

Jednohriadeľové nízkootáčkové prístroje, ktoré majú veľký otočný hriadeľ špirálového tvaru. Suroviny sú drvené postupne z väčších častí až po tie najjemnejšie a šťava sa lisuje postupne.

  • Spracovaním neprichádza k oxidácii a šťavy ostávajú kvalitné
  • Odšťaví výborne mäkké plody, tvrdé plody narozdiel od odstredivých aj listovú zeleninu a drobné bobuľové plody a výťažnosť štiav je maximálna možná
  • Na čistenie je ľahší ako sitko z odstredivých odšťavovačov
  • Cenová hladina začína na dvojnásobnej výške než sú odstredivé.

Ak však plánujete pravidelné každodenné odšťavovanie, používate všetky možné suroviny vrátane listovej zeleniny a šťavy sú dôležitou súčasťou vášho jedálnička, oplatí sa zainvestovať do šnekových odšťavovačov.

3. Dvojhriadeľové odšťavovače

Hriadele rotujú oproti seba. Sú to veľmi kvalitné prístroje.

  • Šťavy sú najkvalitnejšie a výťažnosť je najvyššia možná
  • Ideálne sú ale hlavne pre listovú zeleninu a bylinky, s mäkkým bobuľovým ovocím sa pracuje pomerne ťažko
  • Pracujú pomaly a ich čistenie je náročnejšie
  • Cenovo začínajú tak ako jednohriadeľové odšťavovače

Dvojhriadeľové odšťavovače sú ideálne pre prípravu zelených štiav z listovej zeleniny a byliniek

Samostatnou kategóriou sú manuálne odšťavovače, ktoré sú poháňané vašou silou :) Ak však plánujete dlhší pobyt mimo dosahu elektrickej energie, tak tieto vás nesklamú.

Kým sa rozhodnete pre konkrétny prístroj, naozaj dobre si premyslite, čo od neho požadujete, aby ste s ním nakoniec nemali viac starostí než radosti z prípravy toho najlepšieho, čo nám príroda dáva. Kúpa nesprávneho prístroja skončí pravdepodobne tým, že po pár razoch ostane nepoužívaný a zastrčený v skrini.

NÁŠ TIP: Ak vám vadí zafarbenie prístroja od štiav, stačí použiť citrónovú vodu.

Pripravte si osviežujúcu jarnú šťavu: jablko, citron, mäta

autor: denisa


Komentáre

Jeden komentár

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť