Fazuľový hamburger nie len pre vegetariánov

0

Áno, hamburger nemusí jednoznačne evokovať McDonald´s a jeho mäsové zázraky, ktoré mnohým tak chutia. Hamburger môže znamenať aj niečo zdravé, zeleninové a aj v tejto formácii naozaj chutné. Do nášho tímu sme pridali nového člena Martina, ktorý má pre vás pripravené množstvo skvelých – zdravých (vegetariánskych, vegánskych, raw,…) jedál, ktorým sa venuje na plný úväzok. Svoje pôsobenie na “zelenom jablku” odštartuje práve týmto fazuľovým hamburgerom. Ja sa už teraz teším na tie kulinárske dobroty, a musím podotknúť, že ide o unikátne recepty, ktoré si Maťo sám kombinuje.

Fazuľový hamburger nie len pre vegetariánov 

Na 4 porcie budete potrebovať:

Zelenina:
300 g hokaidó
600 g zemiakov
1 väčšia červená repa
1 väčšia paprika
4 ružičky brokolice
6 rajčín
olivy
6 šampiňónov
4 cibule
6 strúčikov cesnaku
2 cm kúsok zázvoru

Bylinky a korenie:
petržlenová vňať
oregáno
ligurček
rasca
asafoetida
čierne korenie
soľ

Ostatné:
červená fazuľa
100 g ovsených vločiek
2 lyžice ryžovej múky
2 lyžice hnedého cukru
2 lyžice tamari
1 lyžica balzamika
podľa potreby vývar
prepustené maslo

Postup:

Na omáčku v panvici rozohrejem 2 lyžice prepusteného masla. Pridám štipku rasce, cibuľu nakrájanú na menšie kúsky, osolím, pocukrujem, okorením a opekám 2 minúty. Pridám cesnak, balzamikový ocot a tamari. Dobre premiešam, pridám nakrájané rajčiny, horúci vývar alebo vodu a povarím 2 minúty. Nakoniec pridám oregáno.

Vychladnuté rozmixujem spolu s uvarenou hokaidó.

Brokolicu povarím 2 minúty v osolenej vode a následne schladím.

Na opekanú zeleninu rozohrejem v plechu na pečenie prepustené maslo. Pridám nakrájané papriky, osolím, okorením a vložím na 5 minút do rúry vyhriatej na 200°C. Pridám zemiaky, cibuľu, rajčiny a olivy. Dobre premiešam a pečiem až zemiaky začnú hnednúť. Nakoniec primiešam nakrájané šampiňóny.

Na burger v panvici rozohrejem prepustené maslo a pridám rascu. Po chvíľke, pridám štipku asafoetidy, cibuľu nakrájanú na menšie kúsky, soľ, trošku cukru, čierne korenie a 2 minúty opekám. Pridám zázvor nakrájaný na drobno, cesnak, petržlenovú vňať a jednu minútu opekám. Ďalej primiešam postrúhanú červenú repu, podlejem troškou tamari a dusím až repa zmäkne.

Fazuľu zatiaľ rozdrvím na kašu, primiešam k nej oregáno a ligurček.

Podusenú vychladnutú repu primiešam k fazuli, pridám ryžovú múku, ovsené vločky a dobre premiešam. Dochutím soľou, korením a citrónovou šťavoupodľa potreby a nechám zmes aspoň 30 minút odpočívať. Ak je zmes veľmi mokrá, treba ešte pridať vločky.

Vytvarujem burgery a na troške prepusteného masla opečiem z oboch strán.

Servírujem fazuľovo-repový burger s opekanou zeleninou, rajčinovo-dyňovou omáčkou brokolicou.

Dobrú chuť :)

Fazuľový hamburger pre vegetariánov

 

Autor: Ivana

Autor receptu: Martin – jeho ďalšie recepty nájdete aj na jeho blogu http://zeleninkanastole.blogspot.cz/

Foto: Martin

 

 

 


Komentáre

Comments are closed.

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť