Hokaidó so šošovicou a s ryžou basmati

0

Šošovica bola ešte v starom Egypte jedlom boháčov. Je považovaná za nízkokalorickú a nízkotučnú strukovinu. Priaznivo pôsobí na črevný systém a má aj iné vynikajúce účinky. Okrem šošovicovej polievky či prívarku s párkom sa s touto bôbovitou zeleninovou dajú robiť naozaj divy. Určite jedným z nich je aj táto hokaidó so šošovicou s nádychom Indie, ryžou basmati a uhorkovou rajtou s čerstvým kôprom.

Hokaidó šošovica s ryžou

Na 4 porcie potrebujem:

Zelenina:
150 g hokaidó
3 cibule
3 strúčiky cesnaku
2 jarné cibuľky
5 šampiňónov
2 cm kúsok zázvoru
½ uhorky
1 čili paprička

Bylinky a korenie:
čerstvý kôpor
petržlenová vňať
2 lyžičky čierneho horčičného semienka
2 lyžičky rímskeho kmínu
5 kari lístkov
1 lyžička fenyklových semienok
1 lyžička kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
½ lyžičky garam masala
¼ lyžičky kajenského korenia
¼ lyžičky mletej škorice
2 bobkové listy
4 klinčeky
2 cm kúsok škorice
čierne korenie
soľ

Ostatné:
100 červenej šošovice
280 g ryže basmati
5 lyžíc bieleho jogurtu
½ lyžičky medu
3 lyžice hnedého cukru/ 1 a 1/2 lyžice jaggery
1 lyžica kokosového octu
podľa potreby zeleninový vývar alebo voda
prepustené maslo

Príprava:

Do rozohriateho hrnca pridám bobkové listy, celú škoricu, štipku rímskeho kmínu a fenyklové semienka. Nechám rozvoňať, pridám maslo, 1 cibuľu, trošku hnedého cukru, čierne korenie a opekám až cibuľka trošku zmäkne. Pridám šošovicu, chvíľku premiešavam a prilejem teplý vývar. Uvarím do mäkka a nakoniec podľa chuti osolím.

Ryžu niekoľkokrát jemne prepláchnem studenou vodou. Namáčam na 20 minút v studenej osolenej, prípadne ocukrenej vode s klinčekmi a následne uvarím.

Na rajtu zmiešam biely jogurt s uhorkou (bez semienok), kôprom a 1 jarnou cibuľkou. Ďalej primiešam 1/2 strúčika cesnaku, med, čierne korenie a soľ.

V rozohriatej hlbokej panvici nechám rozvoňať horčičné semienka a rímsky kmín. Pridám prepustené maslo a kari lístky. Keď začnú horčicové semienka praskať cibuľu, osolím, okorením a pocukrujem :) Pri vyššej teplote smažím 2 minúty, pridám postrúhaný zázvor a smažím ďalšiu minútu. Ďalej pridám nasekané stonky petržlenovej vňate s cesnakom, čili a ďalšiu minútu pokračujem v smažení. Za stáleho miešania primiešam práškové korenie a podlejem troškou teplého vývaru, privediem k varu a pridám hokaidó. Povarím približne tri minúty, primiešam uvarenú šošovicu aj s tekutinou, šampiňóny a jarnú cibuľku. Povarím 3 minúty. Nakoniec primiešam ½ petržlenovej vňate. Dochutím octom a servírujem.

Dobrú chuť :)

Autor: Martin – jeho ďalšie recepty nájdete aj na jeho blogu http://zeleninkanastole.blogspot.cz/

Foto: Martin

 

 


Komentáre

Comments are closed.

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť