Stravovanie podľa krvných skupín – ste lovec, poľnohospodár, kočovník alebo novodobý človek?

0

Ja som si prešla cez najrôznejšie druhy stravovania. Od maminej typickej českej kuchyne v detstve, cez pubertálne experimenty a pokusy o chudnutie spočívajúce v zjedení mikroskopických až žiadnych porcií jedla – čo som cez víkend zasa dohnala 17-timi moravskými koláčmi čerstvo upečenými od mamy..

Následne jedálniček pravidelne vo fitnescentre cvičiacej osoby plný živočšíšnych proteínov – mäsa a vajec, z ktorého som skokom prešla do militantného vegetariánstva a potom vegánstva s prianím byť vitarián, pričom som absolútne odmietala akékoľvek argumenty toho, kto si dal mäso, už len pohľad na jogurt vo mne vyvolával nevoľnosť a začala som sa cítiť ako stravovací nadčlovek :) Našťastie táto fáza netolerancie iných názorov okolia na to, ako sa chcú stravovať netrvala príliš dlho… pochopila som totiž ZÁKLADNÚ VEC, či už zo svojich skúseností, alebo z reakcií okolia na rôzne stravovacie metódy, že doslova KAŽDÉMU VYHOVUJE NIEČO INÉ. Preto je mne prirodzené a najlepšie pri vegánskej strave a preto je môj partner spokojný a zdravý aj keď je (kvalitné) mäso a vajíčka (tu by moje exmilitantné vegánstvo za starých čias dodalo – veď len DOČASU! Našťastie už mám toto za sebou :)

Prečo niekto zje mäso a cíti sa výborne a niekto je nafúknutý a vychádzajú z neho príšerné záludnosti? :)

Jedno z vysvetlení, ktoré mi zapadlo ako skladačka do puzzle a ktoré u mňa naštartovalo proces chápania základnej veci (áno tej, že každému vyhovuje niečo iné) je teória zvaná STRAVOVANIE PODĽA KRVNÝCH SKUPÍN. Krvná skupina človeka ovplyvňuje jeho zdravie, vitalitu a typ stravovania, ktorý je pre neho vhodný. Preto niekto sa na ryžu len pozrie a priberie a ja môžem ryžu na tony jesť a nemám z nej ani deko naviac… a naopak po mäse som vždy mala zdevastované trávenie ďalšie 3 dni, hoci priateľ  po mäse prekypuje spokojnosťou, vitalitou a zdravím..

Lovci, poľnohospodári, kočovníci a tí moderní

To sú 4 základné skupiny ľudí, rozdelených podľa krvnej skupiny. Autorom tejto teórie je americký natupatický lekár doktor Dr. D´Adam, ktorý vyslovil teóriu, že každá krvná skupina sa vyvinula v určitom období počas vývoja ľudstva a v danom období zareagovala na zmenené stravovacie podmienky. Preto je uspôsobená tráviť určitým spôsobom.

1) Lovci – skupina 0. Prospieva im intenzívne fyzické cvičenie a živočšíšne bielkoviny. Vhodné potraviny (aj pri chudnutí): morské živočšíchy, pečeň, červené mäso, špenát, brokolica, vlašské orechy, tekvicové semienka. Nerobia dobre napríklad: kapusta, zemiaky, avokádo, olivy, kukurica. Prospešné je aj víno :)

2) Poľnohospodári – skupina A. Táto skupina je prirodzene vegetariánska / vegánska, lebo jej vlastníci ťažko trávia mäso. Vhodné je tofu, ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny (nie veľa pšenice!), ryže môžete jesť do sýtosti. Zo športov sú vhodnejšie pomalšie formy ako jóga.

3) Kočovníci – skupina B. S mierou môže jesť všetky druhy potravín. Dôležitá je rovnováha medzi telesnou a duševnou aktivitou. Pri chudnutí sa vyhýbajte strukovinám, orechom a pšenici.

4)  Moderní – skupina AB. Zo všetkých skupín je práve táto najviac prispôsobená moderným životným podmienkam. Jedálny lístok by mal byť vyvážený. Dá sa povedať že väčšina potravín nevhodná pre skupinu A a skupinu B je nevhodná pre skupinu AB. Príslušníci tejto skupiny sú oduševnení, príjemne excentrický a neradi sa zaoberajú detailami. Veľa duchovných vodcov a osobností má práve túto krvnú skupinu.

Toto je len veľmi stručná charakteristika tejto teórie, celý výskum má samozrejme oveľa širší záber.

autor: denisa

info: www.zdravejedlo.sk


Komentáre

Comments are closed.

shutterstock_201745592

Zásobník plný zdravého životného štýlu

Tvoríme pre vás články, rozhovory a seriály o cvičení a stravovaní. 

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť