Kakao versus karob + recept na zdravý dezert

0

Milujete čokoládu ale zároveň si strážite príjem kalórií? Alebo máte na ňu alergiu? Poprípade sa chcete vyhnúť methylxantínu, čo je látka ktorú obsahuje kakao a je z kategórie stimulantov? Hľadáte skvelý zdroj vápnika? Riešenie je jednoduché – karob  resp. karobový prášok.

Neviem, prečo sa všetkému zdravšiemu hovorí náhrada. Znie to akosi menejcenne. Ja by som všetko zdravé nazvala jednoducho – iná voľba. Čím je teda karob iný?

Vyzerá ako kakao, chutí takmer ako kakao… v porovnaní s kakakom však karob má:

  1. o tretinu menej kalórií
  2. 3x viac vápnika (a neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá zabraňuje jeho vstrebávaniu)
  3. 17x menej tuku
  4. je prirodzene sladký, takže netreba ho prisladzovať
  5. neobsahuje škodlivé methylxanthíny, kofeín ani teobromín

A navyše obsahuje:

  1. vitamíny A, B1 a B2
  2. minerály vápnik, horčík, draslík a stopové prvky železo, mangán, chróm, meď
  3. pektín a lignín (ktoré majú vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu, pektín je vhodný aj pri problémoch s trávením)

Karob sa získava mletím plodov (luskov) stálozelenej dreviny Ceratonia Siliqua, ktorá rastie v Stredomorí. Tiež sa mu hovorí Svätojánsky chlieb.

Ako sa karob používa?

Denne by sa malo skonzumovať cca 5 gramov, čo je 1 čajová lyžička. Karob si môžeme pridať do kaše (alebo deťom miesto kakaa a cukru), do koktejlov, dezertov, pudingu s chia semiačkami (vznikne extra vápniková dávka :). Na Slovensku už dostať aj výrobky ako sirup (liek na bolesť v hrdle), karobovú nutričnú tyčinku (snack na doplnenie energie) ale aj náhradu nutelly, karobovú kávu či cestoviny. 

Pridávam aj recept na jednoduchý dezert, keď Vás prepadne chuť na sladké: zmixujte si 1 balenie tofu (ja používam silken tofu, ktoré je veľmi jemné), 1 väčší banán, 2 polievkové lyžice agáve sirupu a 2 čajové lyžičky karobu. Vyjdu z toho 2-3 porcie.

A ako je to cenovo? Karobový prášok praže stojí cca od 5 EUR / kg, karob v kvalite raw bio od 8 EUR/ 250 g.

Dobrá rada na záver:

Pozor, ak sa snažíte stravovať RAW, tak karob hľadajte v RAW kvalite, teda nepražený.

Pre objektívnosť, niektorí odborníci na výživu odporúčajú miesto karobu použíť 100% raw cacao (www.lifefood.cz), ale to sme už zasa pri začiatku článku.

foto: pixabay.com


Komentáre

Pridaj svoj komentár

shutterstock_201745592

Zásobník plný zdravého životného štýlu

Tvoríme pre vás články, rozhovory a seriály o cvičení a stravovaní. 

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

    Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

    Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

    Zatvoriť