Kel do smoothies? To vážne? Áno, ale nie každý!

0

Zdá sa, že kel začal byť v centre pozornosti. Konkrétne kučeravý kel, v rôznych receptoch uvádzaný aj ako “kale”. Čiže nie obyčajný hlávkový kel, ani malý ružičkový kel, ale ten druh, ktorého tmavozelené kučeravé listy vyrastajú akoby voľnejšie z kvetovej stonky (nie vo forme tesnej hlávky kelu).

kučeravý kel

 

Ešte donedávna sa tento druh kelu u nás pestoval a predával veľmi málo. Je to škoda, že sa tak málo využíva, lebo práve on má najmenej kalórii zo všetkých druhov kelu, naopak má však najvyšší obsah bielkovín a obsahuje aj veľa vlákniny.  Vďaka týmto vlastnostiam je výborný pri redukčných diétach. Obsahuje vysoký podiel vápnika, železa, horčíka, fosforu a iných minerálov, je aj zdrojom jódu.  Z vitamínov obsahuje hlavne veľa vitamínu A, B, C, E, betakarotén a kyselinu listovú (dôležité pre budúce mamičky!)

Kelové listy sa dajú využívať priebežne počas celej doby rastu. Surové (tepelne neupravené) sa využívajú mladé listy, sú krejhšie a jemnejšej chuti. Najlepšiu výraznú odrodovú chuť (sladkastú a korenistú)  majú kelové listy po prvý mrazoch, sú to plne vyvinuté veľké listy.

Využitie kučeravého kelu:

Mladé lístky tohto druhu kelu môžeme surové pridať do šalátov alebo do smoothies (napríklad antioxidačné smoothie TU). Pozor, iné odrody kelu konzumujte radšej tepelne upravené. Plne vyvinuté listy sú vhodné na dusenie, na polievky, prívarky, zapekanie, dá sa do nich zabaliť zmes mäsa a ryže (na balkáne sa toto jedlo volá japrak). A dá sa z nich taktiež pripraviť zdravé pochutenie: kelové chipsy.

Kelové chipsy – pripravte si:

  • niekoľko listov kučeravého kelu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ak chcete, tak pridajte 1 lyžicu parmezánu (jemne nastrúhaného) 

Kelové listy umyjeme, vysušíme v utierke a natrháme na kúsky veľkosti chipsov (bez stredovej “žily”). Dôkladne premiešame s olivovým olejom, soľou a parmezánom a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a necháme piecť cca 15 minút, až kým nezačnú po okrajoch hnednúť. Hotové kelové chipsy sú suché a krehké.

Ak máte záhradku, tak si pripravte doma vlastné sadeničky už od začiatku jari a zasaďte si svoj vlastný krásny kučeravý kel. Dobrú ( a zdravú) chuť prajeme!

autor: denisa

info: food4fun, vegánska DIY kuchárka a skvelá nekonečná studnica informácií Barborka :)

foto: shutterstock


Komentáre

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť