Namáčanie a klíčenie orechov a strukovín – podrobný postup

5

Ľudia, ktorí sa rozhodli žiť a jesť zdravšie, sa čoraz častejšie stretávajú s odporúčaniami – semená, orechy a zrná si pred konzumáciou v raw (surovom) stave vopred namáčajte a nakličujte. Je to tak preto, lebo obsahujú enzýmy, ktoré ich chránia pred natrávením a vstrebaním živín do tela. Namáčanie a následné naklíčenie znižuje obsah  enzýmov a teda umožňuje vyťažiť z týchto potravín maximum. Týka sa to aj strukovín, pri ktorých je to oveľa zdravší spôsob, ako ich skonzumovať bez potreby tepelnej úpravy.

Ako dlho treba nakličovať? S čím sa dajú klíčky potom jesť? Dá sa naklíčiť aj červená šošovica?

Namáčanie a klíčenie – základný postup:

1) Večer si pripravíme liter vlažnej vody a do toho vysypeme polievkovú lyžicu semien alebo tretinu šálky orechov/strukovín. Nesmú byť chemicky ošetrené, čiže najlepšie je keď sú v biokvalite. Naklíčiť sa dá aj červená šošovica, ale iba nelúpaná!

2) Necháme stáť celú noc. Ráno prepláchneme vo vlažnej vode a dôkladne scedíme. Ked odtečie všetka prebytočná voda a jemne preschnú, vložíme ich do sklenenej nádoby so širším hrdlom a zakryjeme ju gázou, ktorú pripevníme gumičkou. Uložíme na tmavé miesto. Ak máme nakličovaciu súpravu, gázu nepotrebujeme.

3) Preplachujeme najlepšie každých 8 hodín, aby neprišlo ku kvaseniu a nahnívaniu! Vždy musíme dôkladne scediť.

4) Po určenom čase (v tabuľke) naplníme nádobu vlažnou vodou a všetky semená ktoré nenaklíčili, padnú na dno, tie vyhodíme.

5) Klíčky pred jedením prepláchneme studenou vodou, dáme do nádoby s vrchnákom a možeme na 2-3 hodiny vystaviť na slnečné svetlo na zvýšenie výživnej hodnoty. Potom odložíme na chladné miesto.

DRUH ČAS NAMÁČANIA ČAS KLÍČENIA
ORECHY
Mandle 8-12 hod 12 hod
Kešu orech 2-3 hod neklíči
Pekanový orech 4-6 hod neklíči
Vlašský orech 4 hod neklíči
Paraorech nenamáča sa neklíči
Arašidy 12 hod 2-4 dni
Makadamový   orech nenamáča sa neklíči
STRUKOVINY
Adzuki fazuľky 8 hod 3-5 dní
Cícer 12 hod 15 hod
Šošovica 8 hod 12 hod
Mungo fazuľky 1 deň 2-5 dní
OBILNINY
Pšenica 7 hod 2-3 dni
Ovos 6 hod 2-3 dni
Špalda a žito 8 hod 2-3 dni
Jačmeň 6-8 hod 2 dni
Pohánka 15 min 1-2 dni
Quinoa 2 hod 1-2 dni
Proso 8 hod 2-3 dni
Ryža 9 hod 3-5 dní
Kukurica 12 hod 2-3 dni
SEMENÁ
Konopné   semienko 6-8 hod 2-5 dní
Slnečnicové   semienko 2 hod 2-3 dni
Ľanové   semienko 8 hod neklíči
Sezamové   semienko 8 hod 1-2 dni
Dyňové   semienko 1-4 hod 1-2 dni

Komentáre

5 komentárov

  1. S mojím manželom nakličujeme zhruba rok, no na niektorých klíčkoch sa nám vytvorili aj malé chĺpky. Sú tieto klíčky jedlé? Viem, že chránia klíčky a im dodávajú ochranu, ale sú vhodné aj pre ľudí na konzumáciu? Ďakujem vopred za odpoveď.

    • Denisa - Zelené jablko on

      Dobry den Jarmilka, tie chlpky su na korienkoch klickov, alebo na semienkach ci listkoch? Ak su na korienkoch klickov, tak to je bezne ked maju malo vlhkosti a pustaju korenove vlasky aby nabrali viac vlhkosti.. Ak su na semienkach alebo listkoch, tak to by uz mohla byt plesen. Na tie korenove vlasky je viac nazorov, ale prevazuje ten, ze je to bezne jedle. Denisa

      • Dobrý deň,
        bude to pravda o tých mini korienkoch. Aj mne sa už niekoľkokrát vytvorili tie mililinké chĺpky na korienkoch, ale naozaj len na nich. Keby to bola pleseň, nebola by pravideľne len na jednej tretine každého jedného korienka ale skôr nepravideľne…
        Navyše, spozorovala som aj to, že tie chĺpky sa objavili na vrchných klíčkoch, a tie klíčky ktoré boli na dne nádoby to takmer nemali. Evidentne mali viacej vlahy.
        Ďakujem za vysvetlenie.

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť