Paradajky znižujú riziko rakoviny až o 40 %! Kde je ich tajomstvo?

0

Všetky najznámejšie svetové kuchyne zahŕňajú jednu z najdôležitejších ingrediencií, a to práve paradajku. Každá gazdinka takmer denne pri varení používa čerstvé paradajky, paradajkový pretlak alebo kečup. Paradajky sú jednou z hlavných zložiek každého chutného a zdraviu prospešného jedla na celom svete, a nie inak je tomu aj u nás.  

Paradajky sa do Európy dostali už v 16. storočí z Južnej Ameriky, konkrétne z Peru. Dnes už na pultoch slovenských supermarketov nájdeme mnoho odrôd i značiek, ktoré ponúkajú najrôznejšie tvary, farby i chute tohto zdravého pokladu. Okrem ich vynikajúcej chuti a nízkej kalorickej hodnoty nesmieme opomenúť ani fakt, že paradajky patria medzi najväčšie zdroje vitamínov, minerálov a antioxidantov. „Odborné testy preukázali, že pri konzumácii paradajok dvakrát týždenne sa minimalizuje riziko ochorenia rakovinou o 21-40%. Vedecké štúdie potvrdzujú, že riziko vzniku rakoviny prostaty je o celú jednu tretinu nižšie u tých mužov, ktorí pravidelne jedia paradajky, paradajkový pretlak alebo kečup v porovnaní s tými, kto tieto pokrmy nejedia“ vysvetľuje Jiří Mikyska, vedúci vývoja a kontroly spoločnosti Hamé. Vôbec najnižší výskyt vysoko zhubného nádoru prostaty so sklonom k šíreniu bol preukázaný v krajinách Stredomoria, hlavne v Grécku a Taliansku, kde paradajky v strave prevládajú. V krajinách, kde sa paradajky konzumujú menej, riziko rakoviny prostaty úmerne stúpa.

Malá, ale šikovná

Tajomstvo blahodarných účinkov paradajok je ukryté v optimálnom zložení látok, ako je lykopén, biotín, provitamín A, vitamín C a E, draslík, železo, vápnik a fosfor. Tieto látky pomáhajú pri tvorbe hemoglobínu i kostí, zvyšujú imunitu, posilňujú srdce, tlmia astmu i cukrovku, zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov i nechtov, predchádzajú infarktu a v neposlednom rade majú aj antibakteriálne účinky. „Ďalšou dôležitou zložkou paradajok je potravinová vláknina, ktorá pri vyššej konzumácii zásadne ovplyvňuje trávenie, najmä upravuje črevnú peristaltiku. Paradajky sa vyznačujú vysokým podielom vody, obvykle okolo 95 %, ak sa teda chystáte zdravo chudnúť, mali by ste do svojho jedálnička určite zaradiť aj paradajky,“ potvrdzuje Mikyska.

Paradajky sú vhodné nielen na konzumáciu, ale svoje uplatnenie si našli aj v kozmetike. Paradajkové plátky môžeme použiť ako pleťovú masku na tvár a dekolt, pleť bude potom výrazne sviežejšia a hladšia. Niet divu, že tento okrúhly poklad získal v krátkej dobe obľubu doslova celého sveta, podporuje celý organizmus a vhodný je samozrejme tiež pre deti.

Zdroj: Hamé

Foto: shutterstock.com


Komentáre

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť