Prečo sa stravovať RAW?

0

Potraviny, ktoré neprejdú tepelnou úpravou zahriatím nad 45°C (niektoré zdroje uvádzajú 42°C), zostávajú plné aktívnych enzýmov, vitamínov a kvalitných živín. A presne taká je RAW strava -„surová – živá“. Ak si potraviny pripravujete dusením, smažením, či obľubujete grilovačky, ničíte ich nutričné hodnoty, vitamíny, enzymatickú činnosť – meníte ich molekulárnu štruktúru. Tepelne spracované potraviny strácajú svoju hodnotu a pre naše zdravie môžu byť aj škodlivé (až toxické a karcinogénne). Takže prečo radšej jesť RAW potraviny?

Tepelnou úpravou sa z potraviny stráca voda, veľmi dôležitá pre spracovanie tepelne upraveného jedla tráviacim traktom. Preto ju musíme dopĺňať z iných zdrojov a denne vypiť niekoľko litrov.

3 argumenty, prečo dať prednosť RAW

1.  Zachovanie pôvodnej štruktúry a zloženia potravín. Tepelnou úpravou sa táto štruktúra ničí, čo spôsobuje nie len nadmerné zaťaženie zažívacích orgánov. Potraviny sú zbavené vody, ktorú naše telo potrebuje. Dochádza k prekysleniu organizmu, čím má organizmus nadmernú spotrebu vápnika, ktorý si následne berie zo zubov a kostí, čo vedie k osteoporóze. Cukry po tepelnej úprave skaramelizujú a stávajú sa tým ťažšie stráviteľnými. Jednoducho povedané, tepelne upravované potraviny sú ťažšie stráviteľné, podliehajú kvaseniu a hnilobnému rozkladu , a tým zanášajú tráviaci trakt. To spôsobuje veľké množstvo ochorení.

2. Tepelné spracovanie potravín ničí niektoré vitamíny a minerály. Väčšina vitamínov a niektoré minerály obsiahnuté v potrave nevydržia vystavenie určitej teplote vôbec, niektoré zostávajú, ale nie v plnej hodnote. Pre ľudské telo sa stávajú nevyužiteľné alebo priam škodlivé.

3. Tepelne upravovaná strava ničí enzymatickú aktivitu. Enzýmy sú katalyzátorom všetkých procesov v ľudskom tele. Zabezpečujú okrem iného vstrebávanie a využívanie vitamínov, minerálov trávenie ostatných živín. Enzýmy = život.

Aké sú výhody RAW?

V praxi RAW strava (food) znamená stravovanie sa predovšetkým ovocím, plodmi rôznych kríkov, zeleninou, divokými bylinkami, orieškami, semienkami – surovou rastlinnou stravou. Ľudia, ktorí sa takto stravujú sa nazývajú vitariáni.

POZOR! Tento typ stravovania nie je vhodný pre deti vo vývine

Takéto stravovanie má nespočetné množstvo výhod a pozitívnych účinkov. Nenásilne sa vám upraví telesná hmotnosť, zjemní a vyčistí sa vaše pleť, vlasy zhustnú. Pálenie záhy sa stane minulosťou. Budete mať zrazu oveľa viac energie a menšiu potrebu spánku. Viete prečo? Lebo vaše telo nebude musieť vydávať toľko zbytočnej energie na trávenie tepelne upravenej stravy. Celý organizmus omladne.  RAW stravovanie má veľmi priaznivý vplyv aj na našu psychiku a zvládanie situácií. Človek je viac v pohode, pokojnejší, kľudnejšie reaguje na stresové situácie a má oveľa jasnejšiu a kreatívnejšiu myseľ.

RAW stravovaním sa budete cítiť výborne a žiariť zdravím.

 Foto: shutterstock.com


Komentáre

Pridaj svoj komentár

shutterstock_201745592

Zásobník plný zdravého životného štýlu

Tvoríme pre vás články, rozhovory a seriály o cvičení a stravovaní. 

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť