Rambutan, tradičný liek z Indonézie pomáha aj Slovákom

2

Rambutan je ovocie, ktoré vraj pochádza z Indonézie a dnes ho v hojnom množstve môžete nájsť po celom svete. Názov Rambutan pochádza z indonézskeho názvu „rambut“, čo znamená vlasy. A ani sa nie je čomu čudovať, veď ide o červené (alebo žlté) ovocie s mäkkými ostňami, ktoré vyzerajú ako vlasy. Pod pevnou šupkou sa nachádza príjemne sladkokyselá dužinka a uprostred biele semienko, ktorého olej sa využíva vo viacerých priemyselných odvetviach.

Rambutan patrí do kategórie zdravých jedál a má mnoho zdraviu prospešných výhod. Aké to sú? 

» Je to tradičný liek v Malajzii a Indonézii, ktorý sa používa už stovky rokov. Používa sa na liečbu diabetes (cukrovky), hypertenzie (vysoký krvný tlak) a rôznych iných ochorení.

» Pomáha k zvýšeniu energie a ako prevencia pred nadúvaním. A to vďaka sacharidom a bielkovinám, ktoré Rambutan obsahuje.

» Vitamín C, ktorý Rambutan tiež obsahuje, pomáha pri vstrebávaní minerálov, železa a medi.

» Kyselina gallová, ako hlavná zlúčenina obsiahnutá v Rambutan ovocí, je obzvlášť užitočná v boji s rakovinou.

» Toto ovocie obsahuje malé množstvo medi, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu bielych a červených krviniek. Obsahuje tiež mangán, ktorý naše telo potrebuje k produkcii a aktivácii enzýmov.

» Ďalej obsahuje fosfor, ktorý pomáha odstrániť odpad v obličkách a má zásadný význam pre vývoj, opravu a údržbu tkanív a buniek v tele. Tiež významné množství vápnika, ktorý spolu s fosforom posilňujú kosti a spevňujú zuby.

» Je vynikajúcim zdrojom železa, ktoré napomáha k odstráneniu množstva kyslíka v tele (závraty a únavu v dôsledku anémie)

» Má dobrý obsah vlákniny a nízky obsah kalórií.

» Je vhodný na liečenie bežných chorôb, ako sú bolesti hlavy či úplavica. Pri bolesti hlavy sa používajú listy ako obklad na spánky. To upokojuje nervy a znižuje bolesti hlavy. Odvar z kôry sa používa na liečbu áft v ústach. Odvar z koreňov na používa na zníženie horúčky.

» Má antiseptické vlastnosti. Pomáha telu bojovať s infekciami.

» Konzumácia môže pomôcť zabíjať črevné parazity a zmierniť príznaky hnačky a horúčky.

Ako môžete vidiet, výhod tohto „vtipne“ vyzerajúceho ovocia nie je málo. A veľmi jednoducho ho zaradíte do jedálnička, stačí si ho zbaliť na desiatu či olovrant.

Foto: shutterstock.com

Zdroj: healthy.com


Komentáre

2 komentáre

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť