Ratatouille – rozprávkovo dobrá zelenina

0

Kedy inokedy ak nie teraz? Keď je ešte všetkého veľa, voňavá zdravá zelenina.. Oplatí sa vyhradiť si čas, vytiahnuť rukávy a… urobiť si božské RATATOUILLE! Tejto dobroty sa zvyčajne neoplatí urobiť málo – keďže príprava zaberie dosť času, tak nech to stojí za to! Čo nezjete, zmixujte do nátierky, na tú sa ja teším asi najviac :)

Na ratatouille budeme potrebovať:

1) Omáčka

1 nakrájaná cibuľa, 2 nakrájané mrkvy, 2 nakrájané stonky celeru, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 polievková lyžica cesnaku (pretlačeného), 1 žltá a 1 červená paprika (opečená, bez semienok a “vlásočníc”, nakrájaná na malé kocky), 2 chilli papričky (tak ako paprika pripravené), 1 plechovka drvených paradajok, provensálske bylinky, soľ, korenie, pár lístkov čerstvej bazalky.

2) Zelenina na vrch

2 cukety, 2 malé dyne, 2 baklažány, 6 rímskych paradajok – všetka zelenina nakrájaná na kolieska s hrúbkou asi 1 cm

3) Zálievka

olivový olej + cesnak + tymián + soľ a korenie

Postup prípravy ratatouille:

1) Farebnú papriku opečieme na suchej panvici, vykrojíme semienka a vlásočnice a nakrájame na malé kocky.

2) Na panvicu (najlepšie wok) dáme olivový olej, cibuľu, cesnak, po chvíli pridáme nakrájanú mrkvu. Po pár minútach celer, papriky (vrátane chilli) a paradajky a posolíme, poprípade dáme korenie. Je dôležité dodržať postup pridávania zeleniny, lebo každá má svoj čas potrebný na prípravu. Dusíme domäkka. Odstavíme, necháme chvíľku vychladnúť, pridáme čerstvú bazalku a rozmixujeme tyčovým mixérom.

3) Rozotrieme do jánskej misy a začneme na vrch ukladať na kolieska nakrájanú zeleninu. Pekne na striedačku, bude to nádherne farebné. Baklažán zvyknem vopred chvíľku posoliť, aby pustil vodu a až potom ukladať.

4) Polejeme bylinkami s olivovým olejom a cesnakom. Misu prikryjeme alobalom a dáme piecť na 200 stupňov na cca 1,5 hodiny, znížime teplotu a dopekáme ešte cca 1 hod. Po dopečení odkryjeme alobal a necháme dojsť v rúre ešte cca 30 min.

5) Výborné je s kus-kusom, ja zhreším aj s chlebíkom.. Vždy si nechám aj tak, že trochu zeleniny rozmixujem a máme parádne raňajky na ďalší deň.

info: recept podľa BRUNA

foto: shutterstock

 


Komentáre

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť