Soľ nad zlato

2

Slanosť je jedna z piatich základných chutí človeka. Pri solení jedla si môžeme vybrať z troch základných druhov: jedlá soľ kamenná alebo varená, morská soľ a himalájska soľ. Odlišujú sa svojim zložením, spôsobom spracovania a aj vplyvom na zdravie človeka.

Akú soľ máte v soľničke Vy?

Jedlá soľ  (bežná kuchynská soľ) je vlastne chlorid sodný získavaný z prírodných ložísk. Spracováva sa buď pečením soľanky alebo drvením a mletím soli získavanej banským spôsobom. Býva obohatená jodidom draselným alebo fluoridom draselným.

Morská soľ sa získava odparovaním morskej vody, ostávajú stopové prvky a zlúčeniny, ktoré sa s ňou nachádzajú v prírode. Počas spracovania môže byť taktiež obohatená o prídavné látky. Proces odparovania môže byť vykonávaný iba v teplom podnebí, najkvalitnejšia morská soľ sa vyrába väčšinou v Stredomorí.

Pozor však!  Morská soľ spracovaná v potravinách je rovnako rafinovaná ako bežná kuchynská soľ, čiže veľký nápis hovoriaci o použití morskej soli v tej-ktorej spracovanej potravine, je naozaj len pre efekt. Prinesie nám do tela iba veľké množstvo sodíka,  ktorého nadmerný príjem  môže viesť k hromadeniu tekutín v tele, opuchom a zvýšenému krvnému tlaku. Ale aj pri používaní morskej soli, predstavte si, aké čoraz znečistenejšie sú moria a oceány.

Himalájska soľ je najzdravšia, energiticky bohatá soľ, ktorá pochádza z oceánu starého stovky miliónov rokov, z fosílií z juhozápadných Himalájí. Tým pádom zostala chránená pred znečistením. Je to prírodná soľ, môže byť ružová, biela alebo priesvitná (čím viac do červena, tým viac železa obsahuje). Je ručne čistená a sušená na slnku. Draslík a horčík v nej napomáha lepšie metabolizovať sodík. Táto nerafinovaná prírodná soľ pomáha pri prekyslení, napráva trávenie, pomáha pri kožných ochoreniach a dokonca je prevenciou proti rakovine.  Keďže obsahuje ďalších viac ako 80 sprievodných prvkov v optimálnej konštrukcii pre ľudské telo, tak ju imunitný systém berie ako prirodzený prvok vo svojom tele.

Morská aj himalájska soľ sa tiež využívajú ako veľmi účinný prídavný prostriedok aj do kúpeľov.

Koľko ktorá soľ stojí?

  • Bežná kuchynská soľ (varená jódovaná jedlá soľ) privátnej značky obchodného reťazca cca 0,16 EUR/kg.
  • Morská soľ jódovaná jemná (stredomorie) cca 0,65 EUR/kg
  • Himalájska kryštalická soľ jemne ružová cca 3,50 EUR/kg

Pri tom, ako dlho vydrží v domácnosti kilo soli, sa isto oplatí zainvestovať do svojho zdravia a nahradiť bežnú kuchynskú soľ prírodnou nerafinovanou soľou.

zdroj foto: blog.360cities.net, www.wikipedia.org, www.wikimedia.org, www.fotopedia.com


Komentáre

2 komentáre

  1. Úplne súhlasím s tým, že sa oplatí investovať do nerafinovanej soli. Doma už dlhšie používame túto soľ s pridaním morských rias, ktoré vlastne dodávajú prírodne viazaný jód. Nenadarmo sa vraví Soľ nad zlato :-)

Pridaj svoj komentár

shutterstock_201745592

Zásobník plný zdravého životného štýlu

Tvoríme pre vás články, rozhovory a seriály o cvičení a stravovaní. 

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť