Pravý domáci špaldovo-ražný chlebík so semiačkami

1

Neviem sa dobrého chleba a pečiva vzdať. Milujem chrumkavý chlieb s nátierkou a k tomu veľa veľa zeleniny. Odkedy mi kamarátka dala recept na výborný domáci chlieb, tak práve tento pečiem často… Podelím sa o recept s Vami, dajte potom vedieť, ako vám chutil :)

Domáci chlieb – na prípravu potrebujete:

250g ražnej múky
250g špaldovej múky
4 malé lyžičky soli
300 ml vody
kvasnice (ja používam sušené, sú na 500g múky)
štipka kryštálového cukru
rasca, ľanové a tekvicové semiačka, bylinky podľa chuti (môže sa experimentovať aj s olivami, sušenými paradajkami…)

Postup:

Múku zmiešame s kvasnicami a cukrom. Pridáme soľ a ostatné prísady podľa chuti. Potom prilejeme vodu – toľko, aby sa urobilo cesto, ktoré drží tvar. Vytvarujeme ho do tvaru, v akom ho chceme piecť. Ja dávam do misy z jánskeho skla (vyložím ju papierom na pečenie). Navrchu cesta urobíme krížik a necháme 2 hodiny kysnúť. Po 2 hodinách potrieme vodou a posypeme podľa chuti semiačkami (nie je treba ak nechcete) a dáme do rozohriatej trúby piecť. Ja pečiem cca hodinku, ale záleží od rúry. Vytiahneme, potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť. Občas chlebík pečiem aj v sáčkoch na pečenie, vtedy chytí krásnu kôrku.

Tak nech sa vydarí, dobrú chuť!

PS: Keď ho vytiahnem z rúry, občas to vyzerá, že s ním môžem klince zatĺkať, taký býva tvrdý. Nezľaknite sa ak sa vám to tiež stane – po krátkej dobe super zmäkne :)


Komentáre

Jeden komentár

  1. Dobrý deň! Skúšala som dnes váš chlebík. Je naozaj chutný, len by som mala dve otázky. Na koľko stupňov treba vyhriať rúru? A to droždie sušené koľko gramové? Lebo ja som dala 10g a zdalo sa mi veľa. Ďakujem za odpoveď. :-)

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť