Sušené paradajky v olivovom oleji – spomienka na leto

0

Ešte máte v záhradke posledné paradajky? Skúste si urobiť sušené paradajky a naložiť ich do oleja – vydržia pár týždňov a neskôr si nimi pripomeniete leto… Sušiť môžete cherry paradajky ale aj veľké druhy paradajok, tie však musia byť mäsité s čo najmenej semiačkami (najviac sa odporúča odroda San Marzano, ale aj s odrodou Tornádo to bude v poriadku). Obsahujú menej vody a preto sa lepšie vysušia.

Na sušené paradajky naložené v olivovom oleji budete potrebovať:

Na sušenie:

500g paradajok

1 ČL soľ

2 ČL oregáno (alebo bazalka / timián)

1/2 ČL cukor

1 PL olivový olej

Na nálev:

1 ČL bazalka sušená

olivový olej (najlepšie extra virgin)

Postup:

Umyté paradajky prekrojíme na 4-6 častí (cherry na polovice) a položíme šupkou dolu na plech vystlaný papierom na pečenie. Polejeme ich trochou olivového oleja, zmiešame cukor so soľou a oregánom a paradajky posypeme.

Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov a keď ich tam dáme, zvýšime teplotu na 210-220 stupňov. Keď rúra túto teplotu dosiahne, necháme paradajky v zapnutej rúre 10-12 minút. Vypneme rúru a 4-5 hodín neotvárame dvierka a necháme pôsobiť teplo.

Po 4-5 hodinách paradajky skontrolujeme, opäť zapneme rúru a celý proces zopakujeme. Rúru otvárame až po 4-5 hodinách.

Sušené paradajky vyberieme a vložíme do pripravených pohárov. Posypeme sušenou bazalkou, môžeme pridať aj strúčik cesnaku a zalejeme olivovým olejom. Pozor aby nám neostali vzduchové bubliny. Skladujeme v chladničke, vydržia takto 2-3 týždne. Pre dlhšiu trvanlivosť je dobré ich krátko sterilizovať. (Pri 90 stupňoch, menšie poháre 25 minút. Poháre vyberieme z hrnca a zabalené v deke necháme pri izbovej teplote vychladnúť.)

A potom sú super do zeleninových šalátov, do nátierky (napríklad hummus), na cestoviny. Dobrú chuť!

 


Komentáre

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť