Tekvicová polievka trošku inak

0

Tekvicová sezóna je už v plnom prúde a my tu pre vás máme klasickú tekvicovú polievku, trošku netradične podávanú :-)

Ak tekvicu kupujete v obchode, odporúča sa nechať ju jeden deň až dva dozrieť pri izbovej teplote, aby dužina krásne zosladla.

Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 1 kg tekvice (napríklad hokkaido)
  • 2 cibule
  • 40 g masla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 viazanička petržlenovej vňate
  • 200 ml smotany na šlahanie
  • 150 ml crème fraîche alebo hustej kyslej smotany
  • Štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • Soľ
  • Tabasco

» Tekvicu očistíme, prekrojíme (alebo vykrojíme čiapočku) a odstránime z nej semienka.

» Z dužiny odrežeme asi 8 tenkých plátkov, ktoré si odložíme na neskôr.

» Zvyšok dužiny pokrájame na kocky.

» Cibuľu očistíme a najemno nakrájame

» V polievkovom hrnci rozohrejeme maslo a cibuľu podusíme.

» Pridáme pokrájanú tekvicu a za stáleho miešania podusíme (asi 5 minút)

» Osolíme a ochutíme trochou tabsca.

» Prilejeme vývar a prikryté povaríme takých 20 -30 minút.

» Polievku odstavíme a tyčovým mixérom rozšľaháme na pyré.

» Vrátime na sporák a pridáme tie odložené tekvicové pásiky. Spolu s nimi povaríme ešte tak 5 minút.

» Potom do polievky vmiešame smotanu a crème fraîche.

» Dochutíme – soľou, tabascom, nastrúhaným muškátovým orieškom.

» Podávame posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou či tekvicovými jadierkami.

A ak chcete servírovaniu dodať šmrnc, vymeňte tanier za obal z tekvice :-)

PS: Smotanu môžete kľudne vynechať, alebo miesto nej použiť napríklad sójovú smotanu.

Dobrú chuť!

Foto: Lucia Murinová

Recept: Lucia Murinová

 


Komentáre

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť