Vajcia ako alergén – čím ich nahradiť?

0

Hoci sú vajcia zdrojom bielkovín, rôznych vitamínov a minerálov, nie sú nevyhnutnou súčasťou jedálnička. Dôvodov pre ich vylúčenie zo stravy býva viacero, od nechuti, cez etické dôvody až po intoleranciu či alergiu na vaječné bielkoviny. Existuje však množstvo ďalších bežne konzumovaných potravín, ktoré poskytnú rovnaké nutričné hodnoty. 

To, že určitá potravina obsahuje vajcia, nájdete na etiketách označené nasledovne:

  • Albumín
  • Globulín
  • Livetín
  • Mrazené vajcia
  • Ovaglobulín
  • Ovalbumín
  • Ovomucín
  • Ovovitelín
  • Pasterizované vajcia
  • Sušené vajcia
  • Vaječný bielok, vaječný žĺtok, vaječný prášok
  • Vaječné bielkoviny
  • Vitelín

A tu sú tipy, čo sa dá použíť miesto jedného vajíčka:

1) 1 PL cícerovej alebo sójovej múky a 1 PL vody

2) 1 PL maranty trstinovej, 1 PL sójovej múky a 2 PL vody

3) 2 PL múky, 1/2 PL masti na pečenie, 1/2 PL prášku do pečiva a 2 PL vody

4) 50g rozmixovaného/roztlačeného silken tofu (zmiešať ho s tekutou časťou receptu)

5) 1/2 veľkého roztlačeného banánu

6) 50ml bešamelovej omáčky

7) 1 PL ľanových semiačok, 3 PL vody

8) 3 PL arašidového masla

9) 1 PL sójového proteínu a 3 PL vody

10) 1 PL hrašky, 1 PL vody

11) 2 PL prášku do pečiva, 2 PL vody, 1 PL oleja

12) 1 PL tapiokovej múky, 3 PL vody

13) 1 PL kukuričného škrobu, 1 PL vody

14) pri pečení pridať viac oleja a kypriaceho prášku, na 1 koláč použiť 2 kopcovité PL prášku do pečiva, alebo miesto prášku do pečiva použiť 3/4 PL jedlej sódy a 1 ČL jablčného octu

15) pri pečení je výborné spojivo aj agar agar.

autor: denisa

zdroj: Food-detective


Komentáre

Comments are closed.

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť