Výborná vianočná večera bez rýb a mlieka

0

Niekto si nevie predstaviť Vianoce bez kapra a majonézového šalátu, niekto naopak s rybou a tradičným šalátom. Pozrite sa, ako napríklad môže vyzerať vegánska vianočná večera? Je výborná!!! 

Polievka: vegánska kapustnica

  • Olej
  • Cesnak
  • Cibuľa
  • Zemiaky
  • Sója kocky / tofu
  • Kapusta kyslá
  • Huby sušené
  • Slivky sušené
  • Korenie: červená paprika (paradajkové pyré), čierne korenie, rasca drvená , soľ

Cesnak s cibuľou spolu popražíme na oleji, pridáme červenú papriku, soľ, čierne korenie, rascu a kyslú kapustu (chvíľu necháme popražiť). Zalejeme  vodou a pridáme nakrájané zemiaky a sušené slivky, môžeme aj lyžicu paradajkového pyré. Necháme povrieť a pridáme sušené huby, sóju (ktorú si vopred uvaríme) alebo tofu, na záver si ju podla chuti ochutíme .

Hlavné jedlo: alternatívy namiesto ryby so šalátom

  1. Celer uvaríme v morských riasach, alebo len s mrkvou, petržlenom a cibuľou. Po vychladnutí obalíme v hraške, korenie pridáme ako kto preferuje a vypražíme (morské riasy dodávajú chuť ryby)
  2. Tofu pozdĺžne nakrájané na plátky si namarinujeme vo vopred pripravenej zmesi z oleja, soli, byliniek, korenia a posekaných morských rias a vypražíme
  3. Tofu obalíme v hraške (plus korenie podľa chuti) a vypražíme
  4. Baklažán, cuketu alebo patizón obalíme v hraške (plus korenie podľa chuti) a vypražíme

Hlavné jedlo: vegan zemiakový šalát (cca 8 porcií)

  1. Jednu verziu zdravého vegan zemiakového šalátu nájdete TU
  2. Druhá je popísaná tu:
  • 1,2 kg zemiakov, očistených a nakrájaných na kocky cca 2,5 cm x 2,5 cm
  • 1 lyžica morskej / himalájskej soli
  • 1 zväzok mladej cibuľky, nadrobno nakrájanej (biele aj zelené časti)
  • 1/2 hrnčeka (75g) na kocky nakrájanej šalotky
  • 1 hrnček (140g) na kocky nakrájanej červenej mäsitej papriky
  • 1 hrnček (132g) na kocky nakrájaného celeru
  • 1 hrnček (150g) ošúpanej a na kocky nakrájanej uhorky
  • petržlenová vňať nadrobno nakrájaná
  • čierne korenie

Dresing:

  • 1 1/3 hrnčeka (310g) sojanézy
  • 2 1/2 lyžice diźónskej horčice
  • 2 1/2 lyžice horčice
  • 1 čajová lyžička jablčného octu
  • 1/4 čajovej lyžičky morskej alebo himalájskej soli
  1. Uvarte si zemiaky, pozor neprevarte až do úplnej mäkkosti.
  2. Zlejte z nich vodu, opláchnite v studenej vode a poriadne ich vysušte. Musia byť úplne suché a vychladnuté na izbovú teplotu.
  3. Urobte si dressing – dajte sojanézu, horčicu, jablčný ocot a soľ do nádoby a spolu zmixujte do jemna cca 1 minútu. Ochutnajte a pridajte viac toho, čo vám chýba podľa vašej chuti.
  4. K vychladeným zemiakom prisypte do veľkej misy zelenú cibuľku, červenú mäsitú papriku, celer, uhorku a petržlenovú vňať. Pridajte dressing a jemne miešajte, aby ste nepomačkali zemiaky. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  5. Šalát podávajte vychladený alebo v izbovej teplote. Čo nezjete, vydrží vám v chladničke až do  5 dní.

Jednoduchý raw dezert:

  • Hrozno namočené v agáve sirupe a obalené v pomletých orechoch, nastoknuté na špáratko.
  • Ovocný vianočný stromček – postup prípravy TU
info: http://healthyblenderrecipes.com/recipes/creamy_vegan_potato_salad,
foto: pinterest
autor: denisa

Komentáre

Pridaj svoj komentár

Neprestávajte čítať, máme pre vás ďalšie výborné články

Prihláste sa na pravidelný týždenný súhrn príspevkov a ihneď si STIAHNITE náš E-BOOK s receptami na prípravu 9 zdravých SMOOTHIES.

To všetko pre Vás ZDARMA.

Čo je pre telo lepšie, šťavy alebo smoothies?

Ďakujeme, už je to takmer hotovo :) Ešte prosím prejdite do Vašej mailovej schránky a potvrďte odber kliknutím na zaslaný link.

Pokračovaním používania tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. viac informácií

Cookies na tejto stránke sú nastavené automaticky na "povolené". Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Google. Ak budete pokračovať v používaní stránky v tomto nastavení, alebo kliknete na "súhlasím", vyjadrujete tým svoj súhlas.

Zatvoriť